Hol szerelemlakatolhatunk?

Lakatolás itthon

Gyula

2013. júliusától már Gyulán is elhelyezhetjük lakatunkat, a Park Hotel*** előtti lakatfalon, ahol Magyarországon egyedülálló módon lakatautomata is működik.

Pécs

Pécs városát egy a korában igazán egyedi látnivalója miatt, ma már nyugodtan hívhatjuk a szerelem városának is, de azért maradjunk annyiban, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa.

Szerelemlakat, Pécs

Szerelmesek lakatjai a Janus Pannonius utca egy beugrójának vaskerítésén százával lógnak. A kerítés szakasznak nincs mit elkeríteni, csak ott van, és a 80-as évektől gyarapodó lakatfal ma már egy szép dísze és egyik jelképe a városnak.

Ha a Janus Pannonius utcai lakatok között nem találsz megfelelő helyet a lakatodnak, sétálj el a Dzsámi korlátjához, ott is kezdi kinőni magát egy ilyen szerelmi lakatfal kezdeményezés.

A leghíresebb lakatot pár éve helyezte el szerelmük jelképeként a Pécsre látogató spanyol trónörökös pár, Felipe de Borbón spanyol trónörökös és felesége Letizia Ortiz Rocasolano hercegnő.

Szolnok

Az egymáshoz tartozás jelképének számító szerelemlakatok elhelyezésére adtak át egy falat a szolnoki Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd tiszaligeti lejárójánál, hogy ezután a fiatalok ne a hidat rongálva, annak acélsodronyaira kattintsák rá szerelmük jelképét.

A falra az első lakatot az a két fiatal helyezte el, akik a megyei napilap által meghirdetett pályázaton a legszebben írták meg egymásra találásuk történetét.

Külföldön:

Mount Huang, Kína

A Huangshan hegység Kína középső-déli részében fekszik. Huangshan igen népszerű hely a nászutas ifjú párok, szerelmesek és turisták körében is. A hegyen szinte minden fémből készült láncon lakatok ezrei lógnak, melyet a szerelmesek helyeznek a láncra a kulcsot pedig a völgybe hajítják.

Szerelemlakat Kínában

Ponte Vecchio, Firenze

Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes helyiek és turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják. A szokás állítólag firenzei tiszti iskolásoktól ered, akik a Ponte Vecchio hídjára lakatolták öltözőszekrényük lakatját a diplomaosztást követően, ezzel búcsúzva el tanulóéveiktől.

Szerelemlakat Firenzében

Ponte Milvio, Róma

Rómában Valentin napon sok szerelmes hosszú évek óta egy hídon ad randevút egymásnak, hogy egy közösen lezárt lakattal szentesítsék érzelmeiket. Szerelmük kulcsát a fejük fölött hátrahajítva a Tevere vízébe dobják. A szerelmesek szerint a hídra felcsatolt lakat mindörökre összeköti őket. Kezdetben a híd vaslámpáihoz erősítették a lakatokat, miután azonban a tömérdek lakat súlya alatt kidőlt egy lámpaoszlop, direkt erre a célra felállítottak egy  vaskorlátot. Az újkori szokást a rómaiak szerint egy népszerű olasz film, a “3 méterrel az ég felett ” című alkotás ihlette.

Szerelemlakat, Róma

Pont de l’Archevêché, Párizs

A 2000-es évek elején kezdtek megjelenni az európai városokban a szerelem-lakatok. Az eredeti párizsi hely a Pont des Arts gyalogoshíd volt, melyen a Louvre-tól át lehet gyalogolni a Szajnán. De egy évvel ezelőtt eltűntek róla egyik napról a másikra.
A szerelmesek azonban új randevúhelyet találtak a Pont de l’Archevêché-t,  amely  a Notre-Dame székesegyháztól ível át a Szajnán. Birtokba is vették s szalagok és több ezer lakat díszíti a korlátot.

Szerelemlakat, Párizs

A Montmarte környékén egy kicsi parkban van egy fal – LE MUR DES JE T’AIME -, amelyre gyerekek által a világ 250 nyelvén fel van írva: „szeretlek” .

parizs-szerelemlakat-2

Luzskov-híd, Moszkva

A moszkvai Luzskov hídon egy lenyűgöző lakat-erdő található. A több fa-szerű szobrot már céltudatosan telepítettek ide. Azóta a “Szerelem vagy Lakat fa” hatalmas népszerűségnek örvend és mint romantikus idegenforgalmi célpont vált ismertté.

szerelemlakat-moszkva

Hohenzollern-híd Köln

Az első szerelmi lakatokat 2008-ban helyezték el, és azóta Európa egyik legnépszerűbb úticéljává vált, ahol a szerelemesek nevükkel gravírozott lakatokat helyeznek el az örök szerelem reményében.

Szerelemlakat Kölnben

Seoul Tower, Szöul

Seoul Tower egy igazán romantikus hely és turisztikai célpont is egyben. Magával ragadó kép, ahogy a  lakatokat összeállították  mint egy karácsonyfa. A koreaiak romantikus emberek és a fiatalok itt fogadnak örök szerelmet a páros lakatolással.

Szöul, Szerelemlakat